Innovatiewetenschap,
een nieuw vakgebied?
Probleemstelling:
Vanuit een aantal verschillende universitaire disciplines worden innovatieprocessen bestudeerd. Dit onderzoek komt nu in een aantal vakgroepen goed op gang en heeft ook een duidelijke beleidsrelevantie (zie verslag Loet). De theorie-ontwikkeling heeft echter minder aandacht. Dit kan in belangrijke mate worden geweten aan het ontbreken van een een helder interdisciplinair referentiekader waarin zulke nieuwe theorie ontwikkeld kan worden. Hierdoor wordt het innovatie-onderzoek steeds op kwaliteitskriteria beoordeeld van de onderliggende specialismen waardoor de verdere ontwikkeling geremd van een nieuw vocabulaire en theoretisch kader geremd wordt.
De centrale vraag is daarom: hoe kan Avril
een bijdrage leveren aan het scheppen van zo'n sociaal en institutioneel
kader?
Discussiepunten:
1) Hoe kunnen we het universitair innovatie-onderzoek positioneren in relatie tot enerzijds bestaande onderzoekstradities en anderzijds de beleidsbehoefte aan kwaliteitsverbetering van verkenningen en evaluaties?
2) Kan een communicatie-theoretisch perspectief het bindend paradigma van innovatie-onderzoek worden?
3) Welke bestaande vakgebieden en onderzoeksgebieden zijn relevant? Hoe breed willen we ons net spannen (bv computerwetenschappen, cognitiewetenschap)?
4) Hoe kan kwaliteit van verkenningen worden gedefinieerd vanuit een communicatie-theoretisch perspectief itt een scientistisch pespectief (zie verslag Loet)? Zou dit een promotieproject kunnen zijn?
5) Is het mogelijk het lopend innovatie-onderzoek in Nederland in beeld te brengen middels een conferentie, evt gekoppeld aan een special issue? Evt gekoppeld aan een promotieproject?
6) Zou het niet zinnig zijn een elektronisch tijdschrift annex discussielijst te starten met als doelstelling uiteenlopende groepen socio-cognitief met elkaar te verbinden?
7) Zou zo'n tijdschrift ook niet een kader kunnen zijn om theoretische output anders dan in traditionele tijdschriften te publiceren?
8) Moet Avril een expliciet initiatief
nemen naar de bestaande onderzoekscholen waarin innovatie-onderzoek wordt
gedaan?
Paul